Mensen met dementie tekenen herfstbladeren

De afgelopen twee weken gaf ik in een woonzorgcentrum aan bewoners met dementie een cursus herfstbladeren tekenen en kleuren. Hierbij een impressie in enige foto’s.

Nadat ik vorig jaar in tuin, park en natuurlandschap honderden herfstbladeren had geraapt en die thuis had gedroogd, geperst en in mijn herbariums had verzameld, heb ik de afgelopen twee weken een cursus herfstbladeren tekenen gegeven aan ouderen met dementie. Met de grootste toewijding waren de bewoners aan het tekenen en kleuren (met kleurpotloden). Ze bedachten een compositie, werkten gedetailleerd aan de buitenranden van blad en steel, en tekenden zorgvuldig de diverse soorten randen (glad, gekarteld of juist gelobd), en uiteindelijk de hoofd- of middennerf en zijnerven. De fijnste nerven zijn weer de vertakkingen van die zijnerven, aderen geheten. De meeste cursisten wisten, na herhaaldelijk gebruik van de puntenslijper, zelfs die aderen weer te geven.

Het geeft veel voldoening mee te maken dat deze ouderen met dementie succesvol kunnen tekenen.