Noem zijn werk hedendaags, klassiek, realistisch, figuratief of traditioneel – die termen doen er eigenlijk niet zo toe; het gaat erom wat de beschouwer ziet, wat die ervan vindt en hoe hij of zij het schilderij beoordeelt, het gaat om wat het werk op zich doet.

Ik herinner mij goed, toen ik als kind uit de box mocht en rechtop begon te staan en te lopen, dat ik bijna direct met krijt op een groot bord begon te tekenen. Gezichten, profielen – tekenen, vegen, opnieuw tekenen, verbeteren, een ander gezicht, wegpoetsen, veranderen, kijken, kijken, kijken... daarna het volgende gezicht enzovoort.

Met uitzondering van wat globale oriëntatie, nam Riebo Rietema bewust de beslissing om geen schilderopleiding te volgen, noch bij een mentor in de leer te gaan, maar koos hij er voor om te leren door te experimenteren en het werk van grote kunstenaars nauwkeurig te onderzoeken, jaren lang. Na in een andere studie aan de universiteit te zijn afgestudeerd, wijdde hij zich – aanvankelijk in combinatie met een reguliere baan – volledig aan de schilderkunst, en sindsdien heeft hij gestaag erkenning gekregen. Riebo Rietema heeft zich doorheen de jaren ontwikkeld tot een professioneel kunstschilder van stillevens, portretten, landschappen en stadsgezichten, en ook abstract werk.

Een eerste korte film, genaamd Verbeeld, verscheen in het najaar van 2019 en biedt een blik in het dagelijkse leven van de kunstenaar.

Riebo Rietema woont en werkt in Oosterbeek.