Met uitzondering van globale oriëntatie, nam Riebo Rietema ooit bewust de beslissing om geen beeldende kunst opleiding te volgen, noch bij een mentor in de leer te gaan.

In plaats daarvan studeerde hij klassiek piano aan het conservatorium van Groningen en voltooide daarna een studie aan de Universiteit Utrecht.

Wat beeldende kunst betreft koos hij ervoor om het ambacht geheel onder de knie te krijgen door te experimenteren en het werk van grote kunstenaars nauwkeurig te onderzoeken, jaren lang.

Hij wijdt zich sindsdien volledig aan de schilderkunst en krijgt in toenemende mate erkenning voor zijn werk. Doorheen de jaren heeft hij zich ontwikkeld tot een professioneel kunstschilder.

Daarnaast geeft hij ook lessen in tekenen en schilderen.

Een eerste korte film, genaamd Verbeeld, verscheen in het najaar van 2019 en biedt een blik in het dagelijkse leven van de kunstenaar.

Sinds 2023 schildert hij in twee woonzorgcentra met mensen met dementie. In de vorm van lessen, en ook lezingen en live pianospel, zoekt hij samen met bewoners met dementie naar hun creatieve mogelijkheden en vaardigheden.