Aanvankelijk wilde ik dit schilderij 'Stomme zomer' noemen, naar de wakker schuddende documentaire Der stumme Sommer - Warum sterben die Insekten? Maar gaandeweg het schilderen verschenen er drie kikkerogen en kwam ik op het idee van de nacht van de kwakende kikkers. Wat niets afdoet aan het belang van de stomme zomer!

Gedurende enkele weken van het jaar kwaken de kikkers dag en nacht. Dril vult spoedig de vijver. Er bestaat een heel mooi kikkertje met vuurrode oogjes dat de wetenschappelijke soortnaam callidryas draagt, wat prachtige boomnimf betekent. Het staat niet op het schilderij, maar dat doet er niet toe, want ik vind alle kikkers, vooral 's nachts, nimfen, prachtige boomgeesten. In enkele oude culturen hadden sommige goden een kikkerhoofd.

Als kleuter hing ik vaak over de rand van de vijver voor ons huis. Een keer viel ik voorover. Ik dacht dat ik doodging - nog snel een blik onder water, in die geheimzinnige andere en vreemde wereld.

Dryade, olieverf op doek, 80 x 100 cm, 2022